Érdekes videókártya webáruház akció cikk

videokártya webáruház akció - online marketing

videokártya webáruház akció - online marketing

Videoadapter

2021. május 14. - Kyocera Nyomtatók Global Union

Videoadapter

 

A videókártya (más néven videóadapter, grafikus kártya vagy grafikus adapter) a számítógép megjelenítésért felelős fő alkotórésze. Feladata, hogy a számítógép által küldött képi információkat feldolgozza, és egy megjelenítő egység számára értelmezhető analóg jelekké alakítsa. Ez az egység lehet CRT monitor, LCD monitor, LCD modul, HDTV vagy kivetítő is. A grafikus kártya és a megjelenítő különböző grafikus szabványok szerint kommunikálhat egymással. A videókártya a kivitelezés alapján lehet alaplapra integrált vagy bővítőkártya.

Története
Sorozatgyártásban a videókártya elvét elsőként 1977-ben az Apple II mikroszámítógép konstrukciójánál alkalmazták, melynek alaplapjára integrált képmegjelenítési lehetőségeit bővítőkártyák által lehetett kiegészíteni. Az első IBM PC 1981-ben kiadott típusában alkalmazott MDA (Monochrome Display Adapter) videókártya csupán az egyszínű, 80x25 karakteres megjelenítést tette lehetővé. Ezt követően az IBM CGA (Color Graphics Adapter) és a Hercules 1982-ben megjelent HGC (Hercules Graphics Card) videókártyái már a színes szövegkarakterek megjelenítését is támogatták.

Kártyatípusok
alaplapra integrált (fizikailag nem eltávolítható, többnyire lehetőség van letiltásra)
processzorba integrált ( a CPU-n belül található, nem eltávolítható, lehetőség van a letiltására)
bővítőkártyás rendszerű (cserélhető)
Több videókártya hídba kötése

Két NVidia GTX 1080 SLI-ban
Vannak olyan videókártyák, amelyeket össze lehet kötni egymással, így ezek együttesen nagyobb teljesítményt adnak. Ehhez a következők kellenek:

nagy kapacitású tápegység
2 darab, lehetőleg ugyanolyan architektúrájú videókártya
kompatibilis alaplap
hídcsatlakozó (az alaplaphoz jár)
Két nagy típus:

NVidia SLI
AMD CrossFire, vagy a modernebb CrossFire X

Low profile (LP) - A bővítőkártyás rendszerű grafikuskártyák egyik változata
Alacsony hátlappal és csökkentett nyáklap mérettel rendelkező grafikus kártya. Ez a jelölés csak a méretre vonatkozik a teljesítményre nem. Vásárláskor a tartozékok között szokott lenni normál, valamint két alacsony méretű hátlap amik cserélhetőek. Az alacsony profilú kártyák elsősorban HTPC-kben használatosak, ahol a számítógépház mérete jóval kisebb a normál méretű társainál.

Csatlakozások
A bővítőkártyás rendszerű videókártya a számítógép alaplapjának megfelelő foglalatába dugható be, vagyis a számítógép egyik cserélhető alkatrésze. Cseréjével növelhető a számítógép grafikus teljesítménye, ami megnyilvánulhat a megjelenés gyorsaságában, az átvitt adatmennyiség növelésében, a képpontok számának növelésében és számos más paraméterben. Ennek a csatlakozási módnak ismert fajtái (ezek egymással nem felcserélhetők, a videókártya csak az annak megfelelő foglalatba dugható be):

Alkalmazása
hagyományos kétdimenziós megjelenítések
háromdimenziós játékok és renderelés
(speciális esetekben a GPU extrém nagy számolási teljesítménye folytán különböző algoritmusok futtatására)
Bitcoin bányászat
külső videókártya laptophoz csatlakoztatása, annak teljesítményének növeléséből (PCIe segítségével)

A bejegyzés trackback címe:

https://videokartyawebaruhazakcio.blog.hu/api/trackback/id/tr5716559326

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása